More selected projects

 

Nattsvermerne

Bildebok for barn, 56 sider, utgitt på Gyldendal, høsten 2021.  Tekst og illustrasjon: Sunniva Sunde Krogseth.

Noor har gledet seg til å sove ute sammen med søstrene sine. Men tenk om hun blir redd? Hun bestemmer seg for å bli hjemme og sove i bakgården i stedet, sammen med pappa. Og da skjer det noe magisk og merkelig, og litt skummelt. Noor har blitt bitte liten og fått vinger!

Gjennom stemningsfulle ord og bilder forteller Sunniva Sunde Krogseth en historie om hvor modig man kan være selv om man er bitte liten. En magisk bildebok om alt som beveger seg i natten.

---

Children's picture book, 56 pages, published by Gyldendal, autumn 2021.  Text and illustration: Sunniva Sunde Krogseth.

Noor has been looking forward to sleeping outside with her sisters – but what if she gets scared? She decides to stay home and sleep in the backyard instead, with Dad. And then something strange and magical happens, and a little scary too: Noor has turned tiny and grown wings!

Through atmospheric words and pictures, Sunniva Sunde Krogseth tells a tale about how brave you can be even when you’re tiny. A magical picture book about everything that lives by night.

 

Tildelt Trollkrittet, Norges Barne- og ungdomsbokforfatteres debutantpris, 2022

Juryens kommentar: Noor elsker månen. Storesøstrene hennes skal overnatte i skogen, og utfordrer Noor til å bli med. De påstår at hun ikke tør fordi hun er redd for å få insekter i soveposen. Pappa redder situasjonen ved å foreslå at Noor kan sove ute i hagen i stedet. Det tør Noor. Denne natten skjer det mye rart. Er det bare en drøm, eller opplever Noor alle de fantastiske tingene? Hun blir en nattsvermerlarve som må lære å fly. På veien møter Noor mange forvirrede insekter, og hun må overvinne egen frykt for å hjelpe dem. Sammenligningen med insekter er mange. Soveposen til Noor ligner på en larve: “Er det noen småkryp som vil ha godteri?” roper pappa fra vinduet. “Ja, det er det, faktisk! En kjempesulten larve!” roper Noor tilbake.

Nattsvermerne oppleves som en svært helhetlig bildebok som er strippet for unødvendigheter. Teksten er rik på dialog og følelser og gjentar ikke det som skjer i bildene. Kun unntaksvis, og for å understreke et poeng, beskriver teksten det vi ser i bildene, som da nattsvermerne slutter å fly da de hører Noor snakke. Hun blir lagt merke til og opplever at hennes evner er av betydning.

Selv om fargepaletten jevnt over er mørk med innslag av sterke farger, oppleves den likevel som frisk og “ny”. Illustrasjonene har varierte komposisjoner med spennende utsnitt og vinkler. Forfatterens miljøengasjement er tydelig til stede, men uten å bli påtrengende eller moraliserende. Mangfold er noe som også gjør seg gjeldende; forsatsen og baksatsen forteller nærmest en egen historie. Nattsvermerne tar miljøutfordringene til et nivå som er interessant og relevant for målgruppen. Boken kan være et godt utgangspunkt for en spennende samtale med de minste.

  Utvalgt til Tegnerforbundets utvalgte bildebøker, 2022.

Diplom i Årets Vakreste Bøker, 2022.

Juryens kommentar: Bildebokskaperen bruker på en spennende måte illustrasjoner og et visuelt fantasiunivers for å fortelle om redsel for mørket. Noor går fra å være engstelig for mørket og insektene, til å leke insekt og bli til en nattsvermer og dermed overvinne sin egen frykt. Dette underbygges gjennom lekne og stemningsfulle bilder og en mørk og skummel fargepalett blandet med faktainformasjon om insekter. Til sammen er det skapt et magisk visuelt univers med dybde og symbolikk, stemning og spenning.

Diplom i Visuelt, 2022 .

Juryens kommentar: En barnebok med mye personlighet. Hvert oppslag viser et visuelt overskudd og en oppfinnsomhet i detaljrikdom, teksturer og farger. Ved flere gjennomlesninger finner vi stadig nye ting, og vi liker veldig godt sammensmeltningen av det digitale og det analoge i uttrykket.

Anmeldelse hos Periskop

«Krogseths debut tar barnets behov og opplevelser på alvor fra første til siste side. Nattsvermerne er en bok absolutt verdt å lese.»

Anmeldelse hos Numér

«Nattsvermerne viser på nøkternt vis kor spanande det som skjer rett ut i hagen, kan vera, og med flate, barnlege teikningar fylt med mønster og fargar har blikket mykje å vandra mellom i denne boka.»